Доналд Тръмп Индия Мелания
Доналд Тръмп Индия Мелания / БГНЕС
До края на този месец Индия ще бъде най-многолюдната страна в света, изпреварвайки застаряващия Китай, съобщи днес ООН, предаде Асошиейтед прес.

Новината идва в момент, в който Индия се рекламира като изгряващ международен играч като домакин на тазгодишната среща на върха на Г-20. Тя също така се превръща във все по-привлекателна дестинация за мултинационални компании, които се стремят да намалят зависимостта си от Китай. 

До края на април населението на Индия се очаква да достигне 1,425 милиарда души, което означава, че то ще се изравни, а след това ще надмине това на континентален Китай, се казва в съобщение на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН. Прогнозата се основава на последните им оценки за световното население. 
Не е ясно кога точно населението на Индия ще надмине това на Китай. Възможно е това вече да е станало. Демографите казват, че ограниченията на данните за населението не позволяват да се изчисли точна дата. 

В друг доклад на ООН от миналата седмица се прогнозира, че до средата на годината Индия ще има с 2,9 милиона души повече от Китай, но това се основава на моментни данни за населението в началото на годината и в средата на годината. Днешното съобщение се базира на анализ, който се опитва да оцени кога точно ще стане смяната на местата в класацията по население.

Индийското правителство, което не е провеждало преброяване от 2011 г., не е коментирало официално оценките, посочва АП. 

Младите работници, които от 90-те години на миналия век заливат китайските градове, за да заемат работни места в заводите, са основен фактор за бума, който превърна Китай във втората по големина икономика в света.

Населението на Китай обаче достигна своя връх през 2022 г. и оттогава започна да намалява. До края на века населението на страната може да спадне под 1 милиард души, твърди ООН. Възрастното население на страната се увеличава, докато раждаемостта продължава да спада - от 1,7 бебета на жена през 2017 г. до 1,2 през 2022 г., сочат данни на ООН.

За разлика от Китай, Индия има най-голямото младо население в света, по-висок коефициент на раждаемост и се наблюдава постоянно намаляване на детската смъртност.

Експертите обаче внимават да не алармират за пренаселеност, тъй като коефициентът на плодовитост в страната постоянно намалява - от над пет раждания на жена през 60-те години на миналия век до две през 2022 г. Очаква се населението на Индия да спре да се увеличава и да се стабилизира около 2064 г.
Пламен Йотински/БТА