ООН: Епидемията от птичи грип не е овладяна напълно
ООН: Епидемията от птичи грип не е овладяна напълно / netinfo

Постигнахме известен напредък в овладяването на разпространението на смъртоносния щам H5N1 на птичия грип, но се налага да изразходваме още поне 1,3 милиарда долара, за да се справим с разпространението на вируса в бедните райони на света, заяви главният координатор на ООН по проблемите на птичия и човешкия грип д-р Давид Наваро, цитиран от Асошиейтед прес.

В Азия в борбата с птичия грип е постигнат истински успех, каза Наваро. Епидемията все още представлява сериозна заплаха за Африка, подчерта той на пресконференция в Ню Йорк.

От 6 до 8 май в столицата на Мали Бамако ООН и Световната банка организират международна конференция по проблемите на птичия грип, посочва АП. Според основния доклад, който вече е готов, броят на заболелите от птичи грип през 2006 е по-голям в сравнение с 2005 г. Смъртността при заразените с H5N1 достига 60 на сто.

Генетичните мутации на вируса могат да доведат до избухване на пандемия сред хората, се казва още в доклада. От Азия вирусът на птичия грип се разпространи в Централна и Източна Европа, Близкия изток и в Централна и Южна Африка, като в последните два района са и най-големите проблеми при пресичането на епидемията от птичи грип, посочва АП.

През следващите две-три години ще са необходими по 500 милиона долара годишно, за да можем да се справим със заплахата, се посочва в доклада, подготвен за конференцията в Бамако. На конференцията ще бъде отправен призив към международната общност за набирането на 1,3 до 1,6 милиарда долара, с които да се финансира програмата за борба с птичия грип.