ООН: Цивилните жертви в Сирия надхвърлиха 3500 души
ООН: Цивилните жертви в Сирия надхвърлиха 3500 души / снимка: Reuters

Върховният комисар на ООН за човешките права заяви, че смъртните случаи в продължаващите осми месец антиправителствени вълнения в Сирия са надхвърлили 3500 души, предаде ДПА.

"Жестоките правителствени репресии срещу недоволството в Сирия досега са отнели живота на над 3500 сирийци", каза Равина Шамдасани, говорителка на организацията. Тя добави, че откакто Сирия е подписала мирния план, предложен от Арабската лига миналата седмица, над 60 души са убити от въоръжените сили и силите за сигурност, в това число най-малко 19 души в неделя, когато бе мюсюлманският празник Айд ал Адха, посочва БТА.

Сирийският национален съвет, който обединява мнозинството от опозиционни движения и продължава да настоява за оттеглянето на президента Башар Асад, поведе кампания в арабските страни за строги мерки срещу режима в Дамаск, предаде Франс прес.

Европейският съюз и Арабската лига ще засилят натиска върху Сирия, ако силите на президента Башар Асад продължат с репресиите, заяви германският външен министър Гидо Вестервале, цитиран от ДПА. Той предупреди обаче да не се прибягва до военна намеса и подчерта, че силата на икономическите санкции не трябва да се подценява.