/ Gulliver/Getty Images
В света има до 250 000 деца войници, понякога принуждавани да служат като "живи щитове"
Десетки хиляди деца са използвани като войници във въоръжени конфликти по света, алармира Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА.

Над 350 милиона деца живеят в зони на конфликти

Деца, живеещи край продължителните конфликти в Южен Судан, Централноафриканската република, Конго, Сомалия, Сирия и Йемен, биват въвличани от противостоящите страни в насилието. Момчета и момичета в училищна възраст също така са използвани като войници или помощници на въоръжени групировки в Афганистан, Мали и Мианма.
 

Gulliver/Getty Images


Освен че са принуждавани да влизат в битка, децата са притискани и да служат като разузнавачи, да готвят или да събират дърва. Някои момичета са принуждавани да се омъжват за бойци, докато момчета и момичета биват в еднаква степен малтретирани сексуално, съобщава УНИЦЕФ.

Историята на детето актьор, което стана жертва на войната в Сирия

В крайни случаи, деца са принуждавани да служат като "живи щитове" или да се самовзривяват на многолюдни площади.
 

Gulliver/Getty Images


Трудно е да бъдат събрани точни данни, но според някои оценки, отбелязва организацията, в света има до 250 000 деца войници.

Шестдневната война, която промени Близкия изток

В навечерието на 12 февруари, когато се отбелязва Денят на червената ръка - инициатива за привличане на вниманието към експлоатацията и злоупотребата с деца от въоръжени групировки - УНИЦЕФ призова правителствата по света да се ангажират по-активно в борбата срещу подобни нарушения на правата на децата.
БТА