Предупреждавайки, че Афганистан е изправен пред задълбочаваща се бедност, като 6 милиона души са изложени на риск да гладуват, зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс призова донорите да възстановят финансирането на икономическото развитие и незабавно да осигурят 770 милиона долара, за да помогнат на афганистанците да преживеят зимата, докато САЩ спорят с Русия и САЩ кой трябва да даде парите, предаде Асошиейтед прес.

Грифитс каза пред Съвета за сигурност на ООН, че Афганистан е изправен пред множество кризи – хуманитарна, икономическа, климатична, финансова и криза, свързана с глада.

Конфликти, бедност, климатични трусове и продоволствена несигурност „отдавна са тъжна реалност“ в Афганистан, подчерта Грифитс, но изтъкна, че това, което прави настоящата ситуация „толкова критична“ е спирането на широкомащабната помощ за развитие откакто талибаните завзеха властта преди една година.

Повече от половината от населението на Афганистан – около 24 милиона души, се нуждае от помощ, а близо 19 милиона са изправени пред остри нива на продоволствена несигурност, каза Грифитс. „Тревожим се“, че числата скоро ще станат по-лоши, защото студеното време през зимата ще доведе до рязък скок във вече високите цени на горивата и храните.

Зам.-генералният секретар на ООН каза, че спешно се търсят 614 милиона долара за подготовка за зимата, като с тях ще се ремонтират и подобрят места за подслон и ще бъдат осигурени топли дрехи и одеяла. Други 154 милиона са нужни за храна и други доставки, преди лошото време да прекъсне достъпа до някои райони.

Грифитс каза, че талибаните „не разполагат с бюджет, който да инвестират в собственото си бъдеще“ и е ясно „че трябва да започне някаква подкрепа за развитие“.

Тъй като над 70 на сто от афганистанците живеят в селски райони, Грифитс предупреди, че ако селското стопанство и животновъдството не бъдат защитени, на риск ще бъдат изложени животът на хиляди хора и поминъкът им, а възможността на страната да произвежда храна ще бъде застрашена.
БТА