Изображения, анализирани от Сателитния център на ООН, показват, че 35% от сградите в ивицата Газа са били разрушени или повредени по време на израелското настъпление срещу палестински анклав, съобщи Ройтерс.

Блинкен: Трябва да се защитят цивилните в Газа

Сателитният център на ООН е използвал сателитни изображения с голяма резолюция от 29 февруари и ги е сравнил със снимки отпреди началото на настоящия конфликт. Анализът показва, че около 35% от всичките сгради в Газа – 88 868 – са били повредени или разрушени. Сред тях са идентифицирани 31 198 разрушени постройки, 15 908 сериозно повредени и  40 762 понесли умерени щети.

Това представлява увеличение с близо 20 хил. на броя на повредените сгради в сравнение с предишната оценка, основана на изображения от януари, които показаха, че 30% от всички сгради са повредени или разрушени, съобщи центърът.

Ръстът на щетите е бил най-голям в градовете Хан Юнис и Газа, като в Хан Юнис се наблюдават допълнителни 12 279 повредени постройки, а в Газа  - допълнителни 2010. Хан Юнис е особено поразен с 6662 нови разрушени сгради“, съобщи органът на ООН.

Жозеп Борел описа конфликта в Газа като „най-голямото гробище“

Израелската атака, започнала в отговор на нападението на екстремистите от „Хамас“ в южната част на Израел на 7 октомври, е отнела живота на над 32 хил. палестинци, според здравните власти на управляваната от „Хамас“ територия. Около 1200 души загинаха при миналогодишното нападение на групировката срещу Израел.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА