Оневиниха директора на МВФ за любовната му афера
Оневиниха директора на МВФ за любовната му афера / снимкa: БГНЕС

Управителният съвет на Международния валутен фонд, който се събра късно в събота, реши, че управляващият директор, французинът Доминик Строс-Кан е допуснал "сериозна грешка в преценката си", но не е допуснал никаква злоупотреба с властта във връзката си със своя служителка, предаде Франс прес.

"Въз основа на установените факти от доклада (на частна адвокатска кантора, наета от съвета, за да разследва случая) и консултациите с юристконсулта и ръководещия разследването, управителният съвет заключи, че не е имало сексуална злоупотреба, фаворизиране нито пък друга злоупотреба с властта, извършена от управляващия директор", се посочва в комюникето на Фонда.

В същото време управителният съвет отбелязва, че инцидентът буди съжаление и показва сериозна грешка в преценката, допусната от управляващия директор, както той самият е признал и е поднесъл извинение за стореното, допълва съветът.

Доминик Строс-Кан публично се извини в началото на седмицата, че е имал връзка със своя подчинена, каза, че е допуснал "погрешна преценка", но отрече да е злоупотребил с поста си.

В паметна бележка, разпратена по електронна поща до служителите на МВФ, Строс-Кан се извини на тях, на жената, с която е имал връзка - Пирошка Над, и на съпругата си за проблемите, които е създал.

Управителният съвет на фонда възложи преди известно време на външна юридическа фирма да провери дали Строс-Кан е фаворизирал една от висшите икономистки на фонда, преди тя да напусне през август организацията. Г-жа Над работи сега за Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.