Олмерт заяви, че не е далеч от преки преговори с Асад
Олмерт заяви, че не е далеч от преки преговори с Асад / снимка: БГНЕС

Израелският премиер Ехуд Олмерт заяви, че не е далеч от преки преговори със сирийския президент Башар Асад, предаде Франс прес.

"Когато се разберем със Сирия за точния дневен ред и точките, които ще обсъждаме, ще дойде моментът за установяване на преки контакти. А ние не сме далеч от него. Ако и двете страни са сериозни, би трябвало да седнем скоро на една маса, за да дискутираме", казва Олмерт в интервю за днешния брой на френския вестник "Фигаро".

Израелският премиер уверява, че страната му е сериозна в намеренията си, и затова не иска непреките преговори, които се водят в момента с посредничеството на Турция, да продължат неопределен период от време. "Ако има шанс за политическо споразумение, трябва да се възползваме от него. Знаем очакванията на Сирия. И аз мисля, че Башар Асад знае какво очакваме от наша страна", обяснява Олмерт.

Израел и Сирия завършиха в понеделник втора серия от непреки разговори с посредничеството на Турция, които бяха определени от израелски и турски официални представители като положителни. Източник от френското президентство обаче заяви вчера, че индиректните преговори все още не са достатъчно зрели, за да стане възможна среща в Париж между Олмерт и Асад.

Израелският премиер и сирийският премиер ще бъдат във френската столица за предстоящото на 13 юли създаване на Средиземноморския съюз.

Френският министър на външните работи Бернар Кушнер е приел снощи за работна вечеря израелския министър на отбраната Ехуд Барак. Това съобщи в комюнике френското външно министерство, цитирано от Франс прес и БТА.

Кушнер и Барак обсъдили обстановката в Близкия изток и перспективите за сключване на израелско-палестински мирно споразумение след договарянето на прекратяването на огъня в Ивицата Газа.

Френският президент Никола Саркози ще направи посещение в Израел между 22 и 24 юни.