Олмерт се вкопчва във властта
Олмерт се вкопчва във властта / netinfo
Израелският министър-председател Ехуд Олмерт не крие, че е решен да остане на власт, въпреки очертаващия се като крайно критичен доклад за воденето на войната в Ливан през лятото на 2006 г.

Няма да има предсрочни избори, премиерът е непреклонен в това отношение и никакъв натиск няма да го накара да промени позицията си, предупреди министърът на финансите Рони Бар-Он.

Както предава АФП, цитирана от БГНЕС, приближеният до премиера министър направи изявлението само няколко часа преди да бъде огласен окончателния доклад на официалната анкетна комисия, председателствана от Елиаху Виноград. Това ще стане на пресконференция в 18 ч. в Ерусалим.

Преди това съдия Виноград ще връчи доклада си на министър-председателя. Документът от повече от 600 страници е подготвен въз основа на 74 свидетелски показания на изтъкнати политици и военни и на експерти.

В конфликта в Ливан, който продължи 34 дни, загинаха над 1200 ливанци, повечето цивилни, и 160 израелци в мнозинството си военнослужещи. Някои политици и по-специално министри от партията Кадима на премиера заявиха, че подкрепят Олмерт, но нямат намерение да участват в колективно самоубийство на партията, ако докладът е много суров.

Не е известно какво ще е становището на Ехуд Барак, министър на отбраната и водач на Партията на труда. Ако правителствената коалиция, която разполага с 67 депутати от 120 в Кнесена, се лиши от подкрепата на депутатите от Партията на труда, тя ще падне.

Перспективата за предсрочни избори не изкушава партиите от мнозинството, тъй като всички анкети прогнозират победа на водача на десния блок Ликуд Бенямин Нетаняху.