Олмерт прикани арабските държави да престанат да бойкотират Израел
Олмерт прикани арабските държави да престанат да бойкотират Израел / снимка: БГНЕС

Израелският премиер Ехуд Олмерт обеща от трибуната на конференцията за мир в Близкия изток, че подновените преговори между Израел и палестинците ще засегнат всички въпроси, които досега са били избягвани. "Няма да бягаме от нито един проблем", заяви Олмерт, цитиран от Асошиейтед прес.

"За мнозина от нас това ще е изключително трудно, но въпреки това - неизбежно. Осъзнавам го. Знаят го и много от моите хора. Ние сме готови за този процес", подчерта израелският премиер.

Обръщайки се към представителите на арабските страни, участващи в конференцията, Олмерт каза, че е време да се прекрати бойкота и "отчуждаването" по отношение на Израел, имайки предвид арабските страни, които нямат дипломатически отношения с еврейската държава. Вече нито вие, нито ние имаме право да държим на мечти, които са откъснати от страданията на нашите народи, каза Олмерт.

Надявам се, че по време на преговорите ще намерим верния път и с помощта на международната общност да дадем на палестинците възможност да имат бъдеще, подчерта Олмерт, цитиран и от ИТАР-ТАСС. "Израел иска мир. Настояваме да се сложи край на тероризма, и за да се изкоренят насилието и злото сме готови сме готови да направим нелек компромис", заяви израелският премиер.