Олмерт покани арабските лидери на конференция
Олмерт покани арабските лидери на конференция / netinfo

Израелският премиер Ехуд Олмерт покани арабските лидери на регионална мирна конференция и заяви, че очаква на нея да бъдат разменени мнения за решаването на близкоизточния конфликт, предаде Асошиейтед прес.

Олмерт отправи призива си на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в Израел, съобщи БТА.

Израелският премиер подчерта, че ще се възползва от случая – от важната си среща с ръководителя на страната, председателстваща ЕС, за да покани на среща и разговор "всички арабски държавни глави, включително саудитския крал Абдула".

Олмерт изтъкна, че на тази среща всяка страна в конфликта ще може представи исканията си, без опити за налагане на условия.

Миналата седмица на срещата си в Саудитска Арабия Арабската лига отново предложи саудитския мирен план от 2002 г., който предвижда арабските страни да признаят Израел, ако той се изтегли в границите си от 1967 г. и приеме справедливо решение на проблема с палестинските бежанци. Тогава Олмерт приветства подновяването на саудитската инициатива като сериозна промяна в начина, по който арабските страни гледат на Израел, но подчерта, че Израел не приема всички аспекти на саудитския план.

Олмерт отрече съобщенията за планирана и координирана офанзива, при която по едно и също време САЩ щели нападнат Иран, а Израел - Сирия и Ливан. Олмерт каза, че това са слухове, напълно необосновани твърдения.