Олмерт отрича обвиненията в мошеничество
Олмерт отрича обвиненията в мошеничество / снимка: БГНЕС

Израелският премиер Ехуд Олмерт яростно контраатакува днес след изнесените в петък "нови подозрения" за мошеничество по негов адрес след разпита му в полицията, информира АФП.

„Отвратително е, че тази афера се използва за замесване на семейството им”, заяви той пред журналисти минути преди да отпътува за Париж, където ще участва в срещата на върха на Съюза за Средиземноморието. "Новите подозрения" по адрес на Олмерт са свързани с частни и семейни пътувания, които той финансирал, обръщайки се поотделно към различни институции, включително държавни, за да платят едно и също пътуване. „Изтичането на информация премина всички граници на позволеното при едно демократично управление”, каза премиерът, добавяйки, че е отвратен.

Освен това срещу министър-председателя има подозрения в измама, злоупотреба с доверие и нередности в финансирането на избирателни кампании. През май американският бизнесмен Морис Талански разкри, че за 15 г. е предоставил повече от 100 000 долара в брой в пликове на Олмерт, по времето, когато е бил кмет на Ерусалим, а после министър на индустрията и търговията. Олмерт се защити като заяви, че е използвал парите само за финансиране на избирателни кампании и не е сложил стотинка в джоба си. Скандалите около Олмерт сериозно подкопаха имиджа му и накараха неговата партия Кадима да организира за средата на септември първични избори с цел евентуалната му смяна начело на формацията. Олмерт не изключи възможността да издигне кандидатурата си.