Олмерт оцеля при три вота на недоверие само за ден
Олмерт оцеля при три вота на недоверие само за ден / снимка: БГНЕС

Правителството на израелския премиер Ехуд Олмерт оцеля при три вота на недоверие, гласувани в парламента на страната днес въпреки бойкота на основен член на управляващата коалиция. Едното от гласуванията бе загубено с 41 на 40 гласа, но според израелското законодателство, за да бъде зачетен вот на недоверие в 120-местния парламент срещу правителството, трябва да са гласували 61 депутати.

Това е първият случай, в който гласовете "против" правителството са повече от гласовете "за" него. Според местни медии депутатите от Православната израелска партия Шас са бойкотирали вота като форма на протест срещу назначаването на техен колега от основния коалиционен партньор на Олмерт – Партията на труда, за председател на влиятелната парламентарна комисия по финансите.

Резултатите от гласуванията подхраниха съмненията дали Олмерт ще успее да преодолее полицейското разследване в обвинения за получен от него подкуп. Самият премиер отрича да е извършил нещо нередно, но заяви, че ще се оттегли, ако бъде подведен под отговорност. През септември партията на Олмерт  - Кадима е насрочила вътрешни избори за лидер.