Олмерт не очаква пробив на срещата в Шарм ел Шейх
Олмерт не очаква пробив на срещата в Шарм ел Шейх / netinfo
Израелският премиер Ехуд Олмерт заяви, че не очаква сериозен пробив на предстоящата в понеделник среща в египетския курорт Шарм ел Шейх с палестинския президент Махмуд Абас, египетския президент Хосни Мубарак и йорданския монарх Абдула Втори, предаде Асошиейтед прес.

Имаме интерес тази среща да се състои, но не искам никой да смята, че сме на ръба на драматичен пробив, посочи той на среща на израелския кабинет.

Съветник на Олмерт също изтъкна, че на този етап Тел Авив не е готов на преговори за окончателно мирно споразумение с палестинците. Израел е готов да говори с палестинския президент Махмуд Абас за една политическа перспектива, заяви Давид Бейкър. По думите му тези разговори обаче няма да включват въпроси, свързани с окончателното уреждане на конфликта, а по-скоро на тях Олмерт и Абас ще обсъдят вижданията си за една бъдеща палестинска държава.

Йорданският крал Абдула Втори призова участниците в срещата да използват случая, за да излязат с ясна визия и с график за възобновяване на израелско-палестинските мирни преговори, предаде ДПА. Монархът се срещна с Махмуд Абас в Аман. Абдула Втори насърчи арабските държави и международната общност да засилят подкрепата си за усилията за възобновяване на мирния процес, който по думите му трябва да доведе до създаването на независима палестинска държава, живееща в мир с Израел.