Олимпийските делегации на Израел и Ливан се скараха... за автобус
Олимпийските делегации на Израел и Ливан се скараха... за автобус / Guliver/Getty Images

Разгорещен скандал е избухнал между израелската и ливанската олимпийски делегации преди церемонията по откриването на Олимпиадата в Рио де Жанейро, предаде АП.
На израелските атлети не било позволено да се качат на автобус, на който имало ливански спортисти, очакващи да потеглят към стадион "Маракана", а това предизвика израелски критики към ръководителя на ливанската олимпийска делегация.

"Организационният комитет видя грубото поведение на шефа на ливанската делегация и незабавно уреди друг автобус за нас", каза за АП председателят на израелската олимпийска делегация Гили Лустиг.

Той определи инцидента като враждебен акт и допълни, че организаторите са казали на израелските атлети да се качат именно на този автобус, заради който станало спречкването с ливанците.

Треньорът по ветроходство Уди Гал каза, че началникът на ливанската делегация Салим Хадж Никола е блокирал с тяло вратата на автобуса и не е допуснал израелския отбор вътре.

Никола настоя, че е в правото си да не позволи на друг тим да се качи на автобус, резервиран за неговите атлети. "Помолих шофьора да затвори вратата, но водачът на израелския тим му попречи да го направи", каза Никола за ливанския вестник "Ан Нахар".

Той заяви, че се е изпречил на вратата, тъй като хора от израелската делегация опитали да се промъкнат и да предизвикат умишлено конфликт.

Вече измина десетилетие от войната в Ливан между Израел и групировката Хизбула. Конфликтът от 2006 г. продължи един месец, отне живота на около 1200 ливанци, включително стотици цивилни и на около 160 израелци, главно военни. Оттогава ситуацията по границата между двете страни е до голяма степен спокойна.

Източник: БТА