/ Guliver/Getty Images
Олимпийският огън за Токио 2020 ще започне своя път на 26 март от Фукушима и ще премине през останалите райони в Североизточна Япония, засегнати от опустошителното цунами през 2011 г., съобщиха организатори на Игрите.

Олимпийският огън ще започне своето пътешествие около Япония в тренировъчния център „J-Village“ във Фукушима, където работници се опитват да премахнат радиоактивните отпадъци след ядрената криза в следствие на цунамито.

След това той ще премине всички 47 префектури на Япония, пътувайки до 857 общини и минавайки през някои от най-големите забележителности в период от 121 дни. Около 98% от населението на азиатската страна живее на час с кола или влак от предложения маршрут, допълниха организаторите в Токио.

Сред забележителностите, през които ще мине факлата, са връх Фуджи и гробницата Мияджима в префектура Хирошима, известна със своята „плаваща“ порта. Освен това огънят ще посети и парк „Hiroshima Peace Memorial“, посветен на жертвите от първата атомна бомба през 1945 г., преди да пристигне на новия „Олимпийски стадион“ в Токио за откриващата церемония на 24 юли.

Повече от 18 000 души бяха убити или изчезнаха безследно след земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, причинено от масивно цунами, което разби северния регион на Тохоку в Япония и доведе до разтапянето на три реактора в ядрената централа във Фукушима. Най-големият ядрен инцидент за последните 25 години в световен мащаб принуди повече от 470 000 души да бъдат евакуирани.

Токио спечели борбата с Мадрид и Истанбул за домакинство на Игрите догодина, включително реконструкцията на засегнатите от катаклизма райони, заложени в кандидатурата.

​​​Церемонията по запалване на огъня ще се проведе в Древна Олимпия, дом на древните игри в Гърция, на 12 март, когато висша жрица ще възпламени олимпийския огън с помощта на слънчевите лъчи и параболично огледало. След това гръцката щафета на олимпийския огън ще продължи осем дни, преди пламъкът да бъде предаден на Токио 2020 в Атина на 19 март.
БГНЕС