ОЛАФ: До септември направете структури за борба с корупцията
ОЛАФ: До септември направете структури за борба с корупцията / netinfo

От България не се очаква до септември да е сложила всичко в изряден ред. Тя обаче трябва да има изградени структури и българите трябва ясно да покажат, че са готови да работят и за в бъдеще за защитата на финансовите интереси на ЕС, заяви генералният директор на Координационната служба на ЕС за борба със злоупотребите /ОЛАФ/ Франц-Херман Брюнер в интервю за австрийския в. Винер цайтунг.

На въпрос как оценява положението в България и дали страната ни може да преодолее проблемите до есента Брюнер отговаря, че сега е моментът българите да действат открито.

"Необходимо е обаче да бъдем много внимателни с грубите преценки", предупреждава германецът, чиято служба е оказвала помощ на България и Румъния в борбата срещу злоупотреби. Той допълва, че подобно на последните десет новоприсъединили се страни към ЕС през 2004 г., ЕС изиска от двете балкански страни да преминат 50-годишна история за 10 години.

Запитан защо България е изостанала от Румъния, Брюнер посочва, че румънците по-рано са осъзнали необходимостта от незабавни радикални стъпки. Те събраха екип от млади хора и изградиха изцяло нова система за борба с корупцията, пояснява експертът по злоупотреби. Българите от своя страна наложиха на вече съществуващи структури една нова философия, образуваха комисии и дискутираха по-дълго. Според Брюнер обаче София все още може да се справи.

"Ние в ОЛАФ виждаме, че реформите в двете страни са предприети в дългосрочен план. Те трябва да станат по-ефективни - това е въпрос на реализиране", изтъква германецът.