Около 50 000 са жертвите от земетресението в Хаити според СЗО
Около 50 000 са жертвите от земетресението в Хаити според СЗО / cнимки: Reuters

Между 40 000 и 50 000 души са загинали при катастрофалното земетресение, разтърсило Хаити във вторник. Това  сочи оценка на Световната здравна организация, предаде АФП. Тези числа потвърждават данните на хаитянските власти за 50 000 загинали, 250 000 ранени, 1,5 милиона останали без подслон и 25 000 открити тела, отбелязва АФП.

Екипи на организацията "Лекари без граници" в Хаити съобщиха, че никога не са виждали толкова тежко ранени. От пристигането си на острова хирургическите екипи на "Лекари без граници" в Порт-о-Пренс работят непрекъснато, за да окажат помощ на множеството ранени при земетресението. "Приоритет бяха най-спешните случаи, екипите извършиха цезарови сечения и ампутации. Опитните медици от "Лекари без граници" никога не са виждали толкова тежки рани", отбелязва асоциацията в комюнике, разпространено в Париж.

"Населението реагира незабавно, щом разбра, че организираме спешна лекарска помощ в Карфур. Тълпа се събра веднага пред входа. Наоколо има и други болници, но те са препълнени от прииждащи ранени и разполагат с ограничен персонал, лекарства и материали", заяви един от координаторите на спешната помощ, предоставяна от "Лекари без граници" в Порт-о-Пренс, обобщава БТА.

Около 50 000 са жертвите от земетресението в Хаити според СЗО
netinfo

Въпреки всичко обаче спасителните екипи на ООН не губят надежда да открият още оцелели под развалините на сградите. Това съобщи днес за Елизабет Бирс, говорителка на службата на световната организация за координиране на хуманитарните операции. „Спасителите запазват висок дух независимо от срещаните трудности и от условията, в които се налага да работят", отбеляза тя, цитирана от АФП. Съсобственичка на хотел в столицата Порт-о-Пренс бе извадена жива изпод руините на сградата повече от 100 часа след земетресението, информира междувременно АП.

Междувременно Сенегал предлага безплатно земя на жителите на Хаити, желаещи да се върнат в родината на предците си в Западна Африка след опустошителното земетресение на острова, съобщи Ройтерс. Президентът Абдулайе Уад заяви на съвещание със съветниците си, че хаитяните са синове и дъщери на Африка, понеже страната е основана от роби, някои от които произхождали от Сенегал. Президентът предлага доброволно репатриране на всеки гражданин на Хаити, който иска да се върне към корените си, каза негов говорител. Сенегал е готов да им предложи парцели земя, дори цял регион, в зависимост от това колко души ще дойдат. Ако дойдат само отделни хора, ще им предложим вероятно жилища и малки парчета земя, но ако дойдат масово, сме готови да им отделим цял регион, каза говорителят и уточни, че президентът настоял това да бъде плодородна, а не пустинна територия.

Земетресението, опустошило Хаити и причинило смъртта на десетки хиляди хора, е най-тежката хуманитарна криза от десетилетия. Това заяви в Ню Йорк генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, преди да се отправи за Хаити, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Отивам в Хаити с натъжено сърце, за да изразя солидарността и пълната подкрепа на ООН на хаитянския народ", посочи генералният секретар пред придружаващите го журналисти. Бан Ки-мун уточни, че се налагат три приоритета за Хаити: да се спасят колкото е възможно повече хора, да се окаже спешна хуманитарна помощ и да се осигури координирането на огромните количества помощ, пристигащи от чужбина.

Земетресението в Хаити е най-тежката хуманитарна криза от десетилетия, но също и безпрецедентна трагедия за ООН, която загуби десетки свои служители, а стотици са обявени за изчезнали, добави Бан Ки-мун.

Сред развалините на централата на ООН е намерено тялото на испанката Пилар Хуарес Боал, която е един от ръководителите на мисията на ЕС в страната, съобщиха медиите в Испания, цитирани от ДПА и ИТАР-ТАСС. Консулът на Испания потвърди, че тялото на 53-годишната жена, член на делегацията на ЕС в Хаити, е идентифицирано. Тя участвала на среща в централата на ООН в столицата Порт-о-Пренс, когато във вторник земетресението разруши сградата.

Така броят на испанските граждани, станали жертви на бедствието, достигна трима души. Установено е местонахождението на 100 испанци в Хаити в момента на земетресението. От тях 26 вече са се завърнали в родината си. Други 10 все още се издирват, посочва ИТАР-ТАСС. Според информация на ДПА за изчезнали са обявени около 20 души.