Около 200 души в Тайван подкрепиха демонстрантите в Мианма
Около 200 души в Тайван подкрепиха демонстрантите в Мианма / netinfo

Въпреки силния тайфун близо 200 души се събраха на митинг в тайванската столица Тайпе в подкрепа на атиправителствените демонстранти в Мианма, предаде Асошиейтед прес.

Облечени в жълти пончо, мнозина от протестиращите тайванци сложиха хартиени маски на Аун Сан Су Чжи, за да изразят подкрепата си за задържаната лидерка на опозицията в Мианма и защитничка на демокрацията. Тайванците осъдиха военната хунта в Мианма, която брутално потуши антиправителствените демонстрации, инспирирани главно от хилядите монаси, които излязоха по улиците.

"Международната общност трябва да подкрепи народа на Мианма или той ще бъде обезнадежден да продължи кампанията си", заяви будистката монахиня Чао Хуей, която предвождаше състоялия се при проливен дъжд митинг пред сградата на градския съвет в Тайпе.

В Уелингтън, Нова Зеландия, близо 500 души, стотина от които членове на бирманската общност, участваха в протестен поход, предаде Франс прес. Повечето бяха облечени в червено като символична подкрепа за будистките монаси в Мианма.

Новозеландската премиерка Хелън Кларк, която е в Европа, изпрати послание на солидарност, в което подчерта, че "бирманското население направи всичко, което бе по силите му, и сега е ред на световната общност да действа".

Световни знаменитости също се присъединяват към протестите срещу военните власти в Мианма. На пресконференция близо до седалището на ООН в Ню Йорк актьорът Джим Кери призова Съвета за сигурност да приеме резолюция за налагане на оръжейно ембарго и заяви, че светът допринася за бруталните действия на военната хунта, като не взима строги мерки.

Джим Кери е една от многото холивудски звезди, подписали писмо, призоваващо генералния секретар на ООН да помогне за освобождаване на Аун Сан Су Чжи. Сред тях са още Дженифър Анистън, Анджелика Хюстън, Дъстин Хофман и Сюзан Сарандън.

Ирландският музикант Деймиън Райс също възнамерява да се присъедини към протестите, като изпълни написана от него песен за Аун Сан Су Чжи на концерт на стадион "Уембли" в Лондон тази вечер.

60 нобелови лауреати също се присъединиха към протеста, заявявайки, че са "възмутени" от "продължаващите ожесточени репресии" срещу монаси и други граждани. В декларация те призоваха международната общност и особено Китай, Русия и Индия, да използват влиянието си, за да осигурят демокрация в Мианма и освобождаването на Аун Сан Су Чжи.