Охридският кмет ще иска помощ от Бойко Борисов заради наводненията
Охридският кмет ще иска помощ от Бойко Борисов заради наводненията / cнимкa: DarikNews

Като не ми обръща внимание македонското правителство, аз ще поискам помощ от Бойко Борисов. Това каза пред Агенция "Фокус" кметът на Охрид Александър Петрески. По думите му - водите на Охридското езеро вече са залели бреговете, унищожили са плажовете, наводнили са пътища. Нивото на езерото продължава да се покачва и заплашва със заливане още площи. Общината обаче няма правомощия да се справи с проблема, а централната власт не оказва помощ на града, алармира градоначалникът.

Междувременно нивото на езерото се повиши с още сантиметър заради интензивните дъждове. Нивото на водата вече е 16 см над максимално допустимото и продължава да се покачва. Продължава акцията за изграждане на диги от чували с пясък край бреговете на Охридското езеро, около Пещани и други критични места.

„Ако централната власт не ни обърне внимание, както сега не ни обръща, тогава ние ще търсим помощ от Европа. Ще търсим помощ от всички около нас - първо съседни държави и всички, които искат да помогнат на Охрид. Затова защото Охрид е град на ЮНЕСКО, Охрид не е само на Македония, а е град на цял свят. Затова ще търся помощ от цял свят", обясни Петрески. „И се знае, че първо ще търся помощ от тези, които са най-близко. Винаги първо човек се обръща към комшиите", каза още кметът на Охрид. Той каза, че в България се познава с доста кметове, сред които тези на общините Велико Търново, Несебър, както и с други по-малки общини. „Най-ще ми бъде драго, ако първата помощ стигне от България", каза кметът на Охрид.

Охридското езеро преля на 18 февруари. Кметът на Охрид Александър Петрески предупреди за възможното наводняване и призова правителството в Скопие да помогне. Още същия ден водите на езерото заляха терасите на крайбрежни кафенета в старата част на града - махалата „Варош", крайбрежната улица, кафето „Аквариус", гребният клуб „Юг". Заради водната стихия са застрашени и археологическите разкопки в района на църквата „Света София".