Охранители от американска фирма открили огън в Багдад
Охранители от американска фирма открили огън в Багдад / netinfo

Охранителите от фирмата "Блекуотър", която се грижи за сигурността на американския дипломатически персонал в Ирак, са открили огън в Багдад, мислейки, че ги нападат, твърди доклад на иракското вътрешно министерство, цитиран от Асошиейтед прес.

Най-малко 11 цивилни бяха убити при стрелбата в неделя, която предизвика недоволство и дискусии относно правилата за чуждестранни охранителни фирми в Ирак. Говорителят на вътрешното министерство в Багдад генерал-майор Абдул-Карим Халаф заяви днес, че според доклада охранителите от фирма "Блекуотър" открили огън от четири позиции на площад Нисор в западната част на Багдад, след като автомобил, приближаващ техния конвой, не спрял.

По думите на Халаф по обяд в неделя до джамията "Ал Рахман" в квартал Мансур, на север от площад Нисор, била взривена кола бомба. "Минути по-късно два гранометни снаряда са паднали близо до площада и охранителите са помислили, че ги нападат", заяви Халаф. "Те започнали да стрелят напосоки от четири позиции на площада, убивайки 11 цивилни и ранявайки други 12. Първият убит е шофьорът, който не успял да спре, а след това е загинала и съпругата му", допълни той. Според генерал Халаф докладът препоръчва анулиране на законови разпоредби, които предоставят имунитет на чуждестранни охранителни компании в Ирак. Халаф твърди, че докладът също така препоръчва всички чуждестранни охранителни фирми да бъдат заменени от иракски такива.

Днес близък сътрудник на иракския премиер Нури ал Малики призна, че за правителството ще бъде трудно да изгони западните охранителни фирми, въпреки инцидента в неделя. Сътрудникът, който пожела анонимност, заяви, че изход от проблема с "Блекуотър" би могъл да се намери като фирмата плати компенсации на семействата на жертвите и се постигне споразумение за нови основни правила, регулиращи дейността на чуждестранни охранителни фирми в Ирак.

Американското посолство в Багдад частично поднови дейността на "Блекуотър", съобщава АП. Говорителката на посолството Мирембе Нантонго заяви, че решението било взето след консултации с иракското правителство и на някои конвои ще бъде позволено да напуснат силно охраняваната зелена зона в столицата.

Един американски войник загина и друг бе ранен днес при експлозия на север от Багдад, предаде АП, позовавайки се на американските въоръжени сили. Според съобщението експлозията станала близо до техния автомобил. Още един американски войник загинал при инцидент в провинция Тамим. Инцидентът се разследва.

Вчера са били убити още двама сътрудници на великия аятолах Али Систани - който е духовен водач на шиитите в Ирак, предаде АФП. Единият от тях е застрелян в Басра, а другият - в Диуания. От юли досега са убити общо седмина сътрудници на аятолах Систани.

Иракски журналист от частно радио е бил убит вчера в Мосул от неизвестни нападатели, съобщи полицията, цитирана от АФП. По данни на организацията "Репортери без граници", базирана в Париж, от началото на войната през март 2003 г. в Ирак са убити най-малко 200 журналисти и служители на медии.