Охраната на палестинския президент искала да убие Хания
Охраната на палестинския президент искала да убие Хания / netinfo

Ислямисткото движение „Хамас” обвини охраната на палестинския президент Махмуд Абас, че е искала да убие палестинския премиер Исмаил Хания, откривайки огън срещу конвоя му на пропускателния пункт Рафах, съобщи агенция Франс прес.

„Стрелбата беше планиран опит на президентската охрана да убие Исмаил Хания. Искаме Абас да нареди да бъдат намерени тези, които стреляха”, заяви говорител на „Хамас”.

20-годишен телохранител на Хания бе убит, а един от синовете на премиера и политическият му съветник бяха ранени в стрелбата срещу конвоя, която избухна в момента, когато той напускаше пункта Рафах, съобщи правителствен източник. Ранени са общо петима души, един от които тежко.

Преди това в продължение на осем часа Хания бе блокиран на пропускателния пункт Рафах. Хания бе пуснат да влезе в Ивицата Газа, но без сумата от 35 милиона долара, която носеше от обиколката си в мюсюлмански страни.

Привърженици на премиера влязоха в тричасов сблъсък с представители на президентската гвардия, която отговаря за охраната на Рафах. В престрелката са ранени най-малко 18 души.