Огънят напредва към руския ядрен център Саров
Огънят напредва към руския ядрен център Саров / снимка: Reuters

Пожарът, опустошаващ природен резерват край руския ядрен център Саров, на 500 км източно от Москва, продължава да напредва, съобщи днес в изявление руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от АФП.

Огнището на пожара, възникнало преди два дни в източната част на природния резерват от мълния, се е разраснало и вече представлява известна опасност, посочи министерството. В изявлението не се уточнява на какво разстояние е пожарът от ядрените инсталации, в които се произвеждат ядрени бойни глави, посочва БТА.

Около 2600 души се борят с пожарите, които от 3 август заплашват района с около 80 000 жители, достъпът до който се получава само със специално разрешение заради секретния характер на производството.

В същото време московчани дремват в мебелните магазини, плащат допълнително за такситата и използват рекордно количество електроенергия в домовете си,  за да избягат от токсичния дим в резултат на горските пожари, който задушаваше града през последните три седмици.

Докато някои са намерили нестандартни начини да се охлаждат, много други не могат да си позволят климатици и вентилатори. Уредите бяха разграбени от магазините на цени до 10 пъти по-високи от нормалните, откакто правителството предупреди хората да стоят на затворено, отбелязва агенция Ройтерс. Тези продукти се изчерпаха от магазините за електроника още в средата на юли, след като горещото време предизвика пазарна лудост, което направи някои хора богати и предизвика критики от властите и Руската православна църква.