/ iStock/Getty Images
Украински безпилотен самолет е ударил склад за петрол в Западна Русия, което е предизвикало огромен пожар, съобщиха официални лица, предаде Асошиейтед прес.

Това се случва в момент, когато силите на Киев очевидно разширяват атаките си на руска територия преди започването на третата година от войната.

Четири петролни резервоара с обща вместимост 6000 куб. м са били подпалени, след като дронът е достигнал Клинци - град с население около 70 000 души, разположен на около 60 км от украинската граница, съобщи местният губернатор, цитиран от ТАСС.

 

Ударът очевидно е последният от засилените напоследък усилия на Украйна да изнерви руснаците и да подкопае твърденията на президента Владимир Путин, че животът в Русия тече нормално преди президентските избори на 17 март, посочва АП.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща да удари повече цели в руските гранични райони през тази година. Противовъздушната отбрана на Русия е съсредоточена в окупираните региони на Украйна, твърдят официални лица от Киев, което прави по-отдалечените цели вътре в Русия уязвими на фона на това, че  Украйна разработва дронове с по-голям обсег.

Руският град Белгород, който също е близо до украинската граница, отмени традиционните си православни празненства за Богоявление в петък поради заплахата от украински удари с дронове.

Украински медии, цитирайки служител на разузнаването, съобщават, че днес украински дронове са атакували и фабрика за производство на барут в Тамбов, на около 600 км южно от Москва.
Пламен Йотински/БТА