Първият дебат от предизборната кампания в САЩ вече се състоя, през 90-минутния разговор президентът Доналд Тръмп и опонентът му Джо Байдън успяха да обсъдят политически въпроси и да обменят доста лични нападки. 

„Америка е дълбоко разделена. Байдън има много сериозен проблем. Той страда от старческо слабоумие. На дебата се представи добре, защото беше натъпкан с лекарства. Ако той бъде избран няма да може да изпълнява своите задължения”, заяви в NOVA журналистът Огнян Дъскарев. На въпрос да посочи едно предимство на претендента, той бе категоричен: „Има голям опит в политиката“.

„Днес имаше публикации от Тръмп, които показват, че той е в добро състояние. Следващите 72 часа наистина ще са ключови по отношение на медицинската част. По-важно обаче е какво се случва в политиката на САЩ. Два са големите въпроси, които вълнуват хората там. Какви са конституционните измерения, ако президентът изпадне в невъзможност да изпълнява функциите си и как се отразява това на кампанията на Тръмп”. Това заяви в студиото на „Неделята на NOVA” юристът Борислав Цеков=

Той добави, че с изключение на два щата, навсякъде в САЩ има мажоритарна система. Това означава, че победителят взима всички гласове в Избирателната колегия. Това била причината и за разминавания в международния вот и Националната колегия.

„Предстоят уникални избори в САЩ. Това ще бъдат избори против и за Тръмп. Байдън е там, защото просто трябва да има опонент”, смята политологът проф. Анна Кръстева.