Офицер от японските ВМС арестуван за шпионаж
Офицер от японските ВМС арестуван за шпионаж / netinfo

Японската полиция арестува офицер от Военноморските сили по подозрение, че е разкрил тайни за американската система за ракетна отбрана Aegis ("Иджис"), с която са екипирани японски ескадрени миноносци, предаде Франс прес.

34-годишният капитан на корвета Сумитака Мацууши е заподозрян, че е копирал поверителни данни през 2002 година, когато е работел в информационната система на базата в Йокосука, близо до Токио.

Според първоначални данни от разследването копия от откраднатите документи са попаднали сред офицери и войници от японската армия, но не са предавани в чужбина. Случаят бе разкрит през януари, когато полицаи открили харддиск с тайни данни за Aegis в жилището на японски матрос, женен за китайка, чиято виза била изтекла.

Японските Военноморски сили притежават пет ескадрени миноносци тип Aegis с американски радари и системи за прехващане на ракети. Те са предназначени за защита от евентуално севернокорейско нападение, тъй като системата може да изстреля ракети срещу 10 цели едновременно.