Офанзива на проруски активисти в Крим
Офанзива на проруски активисти в Крим / БГНЕС

Проруски активисти преминаха в офанзива срещу украински министерства и военни бази в Крим, а Киев съобщи, че министърът на отбраната заминава за полуострова, който на референдум на 16 март избра присъединяване към Русия.

И. д. министърът на отбраната Игор Тенюх и първият вицепремиер Виталий Ярема заминават за Крим, за да "сложат край на ескалацията на конфликта" на полуострова, съобщи украинското правителство, без да уточнява дали посещението е част от споразумение с Москва или със сепаратистките власти в Крим.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов веднага обяви от Москва, че няма да бъде позволено на министрите да влязат на полуострова.

Вчера руският президент Владимир Путин подписа със сепаратистките власти на полуострова исторически договор за присъединяването му към Русия. Той веднага беше осъден от световните лидери, а и. д. президентът на Украйна Олександър Турчинов сравни действията на Москва с тези на нацистка Германия, припомня БГНЕС.

Много практически проблеми на полуострова обаче все още не са разрешени. Най-неотложният е свързан с украинските военни бази, обсадени от активисти, подозирани, че в действителност са дегизирани руски сили.

Проруски активисти окупираха тази сутрин щабквартирата на украинския военноморски флот в Севастопол в Крим, съобщи говорителят на флота Сергей Богданов.

Началникът на украинския военноморски флот Сергей Гайдук е бил заловен от активистите с помощта на представители на руските бойни части.

"Той беше блокиран и не може да отиде никъде. Беше принуден да напусне сградата и беше отведен", заяви пред журналисти Игор Ескин, представител на руските сили на място.

"Те са около 200 души, някои имат качулки на главата си. Не са въоръжени и не беше даден нито един изстрел от наша страна. Офицерите се барикадираха вътре в сградата и се водят преговори", каза още говорителят. "Въпреки че имаме разрешение да използваме оръжие при самоотбрана, не го правим и няма да го направим", допълни той. ИТАР-ТАСС съобщава, че активистите издигнали руско знаме над щабквартирата на флота. Те протестирали пред военноморската база, след което проникнали вътре, като преминали оградата.

Междувременно беше съобщено, че проруските сили в Крим са разбили с трактор вратата на Южната база на украинския военноморски флот в Новоозерне, в западната част на полуострова, и са установили контрол върху базата. Около 50 украински военни са забелязани да напускат базата в Новоозерне в присъствието на руски войници, а промосковските милиции издигнаха руското знаме над базата.

Украинските военни получиха разрешение да използват оръжие, след като украински войник беше убит след нападение срещу военна база в Симферопол.