Одобрена е кандидатурата на Мушараф за президентските избори
Одобрена е кандидатурата на Мушараф за президентските избори / снимка: БГНЕС
Избирателната комисия на Пакистан одобри кандидатурата на президента Первез Мушараф за президентските избори на 6 октомври, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Вчера Върховният съд отхвърли жалбите срещу кандидатурата на президента Первез Мушараф, който иска да бъде преизбран за нов петгодишен мандат. Опозицията сезира съда, защото според нея по конституция Мушараф трябва да подаде оставка като главнокомандващ въоръжените сили, за да участва в изборите. Избирателната комисия одобри днес кандидатурите на Мушараф и двама от съперниците му и отхвърли всички останали.

Според конституцията, ако бъде избран, Мушараф трябва да се откаже от поста главнокомандващ въоръжените сили. Преди десет дни той обяви, че ще се спази конституцията и ще се оттегли от поста на главнокомандващ, ако спечели изборите. Преизбирането му изглежда сигурно, тъй като президентът се избира непряко от Парламента и законодателните събрания на провинциите, над които Мушараф има голямо влияние.

Решението на избирателната комисия беше взето на фона на протести, при които полицията употреби сълзотворен газ и палки, за да разпръсне група протестиращи юристи, а после срещу журналисти, отразяващи сблъсъците. Очаква се опозицията да предприеме още юридически маневри - молба към Върховния съд да преразгледа решението си и масово напускане на парламента, но Мушараф отстрани най-големите пречки пред участието си в изборите на 6 октомври.