Одобрен е планът на Малики за сигурността на Багдад
Одобрен е планът на Малики за сигурността на Багдад / снимка: БГНЕС
Иракският парламент одобри плана на премиера Нури ал Малики за разпускане на милициите и установяване на законност и сигурност в Багдад, предаде Франс прес.

В подкрепа на плана гласуваха всичките 160 присъстващи в залата депутати от 275-местния парламент, включително Блокът на радикалния шиитски лидер Муктада Садр.

Малики не разкри подробности от плана, нито посочи кога ще започне изпълнението му, но обеща да подобри положението с човешките права на невинните иракчани. Той подчерта, че това няма да бъде последната битка срещу бунтовниците и те ще бъдат преследвани навсякъде из страната, дори в джамиите и в училищата.

Иракският премиер изтъкна, че при бъдещата операция "Налагане на закона" с участието на допълнителните 21 500 американски войници, които ще бъдат разположени в Ирак, ще бъдат преследвани всички нарушители на закона, без значение дали са сунити или шиити.

Нури ал Малики изтъкна, че ще бъдат създадени пет комитета, които ще работят съвместно с войската и с американките сили, прилагащи плана за сигурност. Багдад ще бъде разделен на девет сектора, като иракската армия ще има водеща роля и ще бъде подкрепяна от американските войски.