Очевидка на атаката в Бургас: Атентаторът се караше с мъжа ми
Очевидка на атаката в Бургас: Атентаторът се караше с мъжа ми / снимка: Reuters, архив

Ранена при терористичното нападение в Бургас жена разкри нови подробности за атентата в черноморския град, съобщи израелският Канал 2. Според пострадалата Гилат Коланги, съпругът й Ицик и неговият близък приятел Амир Менаше водели ожесточен спор с терориста секунди преди експлозията.

„Нападателят избута двамата грубиянски, за да сложи огромния си сак в багажника на превозното средство”, споделя тя. „Те започнаха да му се карат. Очевидно тогава човекът, който го е наблюдавал от разстояние, е решил да детонира бомбата”, посочва Гилат, пише БГНЕС.

На 18 юли около 17.30 ч. беше взривен автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище Бургас. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, който е българин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души, от тях 34 бяха транспортирани на следващия ден до Израел. Бомбата, която е задействал атентаторът-самоубиец, е била с 3 кг тротилов еквивалент. На следващия ден Министерството на вътрешните работи разпространи снимка и видеозапис на предполагаемия атентатор.

Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация „Хизбула”.