Очакват жертвите в Хаити да надминат 100 000 души
Очакват жертвите в Хаити да надминат 100 000 души / cнимка: Reuters

В Хаити очакват жертвите от земетресението да достигнат до 100 000 души. Труповете на откритите загинали са струпани на купчини направо край пътищата, предадоха АП и АФП.

Не е ясно още колко хора са затрупани под развалините. „Трудно е да се прецени с точност броят на жертвите. Мисля, че загиналите са 100 000 души. Толкова много сгради и цели квартали са разрушени, а в някои квартали не се вижда никой, та не знам къде са всички тези хора", заяви премиерът на Хаити Жан-Макс Белрив пред телевизия Си Ен Ен.

При земния трус са разрушени президентският дворец, парламентът, главният затвор, катедралата, болници, училища и хиляди домове, допълва БТА. Трусът разруши и централата на мисията на ООН в Хаити. За безследно изчезнали се смятат стотина сътрудници на световната организация. Ръководителят на мисията на ООН в Хаити, тунизиецът Хеди Анаби, е загинал", заяви президентът на карибската държава Рене Превал, цитиран от Ройтерс и АФП. Президентът посочи, че в момента се прави оценка на обстановката и че има "многобройни жертви, може би хиляди". "Това е една изключителна катастрофа. Всички болници и морги са пълни", заяви Превал, цитиран от АФП.

ООН съобщи, че главният затвор в столицата на Хаити Порт-о-Пренс се е срутил по време на разрушителното земетресение, което е позволило на част от затворниците да избягат. "Главният затвор в столицата беше разрушен, а някои затворници са успели да избягат", заяви Елизабет Бирс, говорителка на службата на ООН за координиране на хуманитарните операции в Женева.

Най-малко 11 бразилски военни от мироопазващите сили на ООН също са загинал в Хаити, съобщават военни служители. Други 7 са изчезнали, а 9 души са ранени в резултат на разрушителното земетресение, което удари Карибската страна. Бразилия обяви, че изпраща 10 милиона долара директни помощи за пострадалите от бедствието в Хаити, включително тонове с храна и питейна вода за оцелелите.

Междувременно стана известно, че Общото събрание на ООН ще проведе извънредно заседание заради земетресението в Хаити, предаде ИТАР-ТАСС.