Очакват терористичен акт с “мръсна бомба” на Острова
Очакват терористичен акт с “мръсна бомба” на Острова / netinfo

Британските служби предупредиха за възможността от извършване на голям терористичен акт в страната, което може да стане по време на коледните празници, пише вестник “Таймс”.

Британският вътрешен министър Джон Рийд заяви по една от телевизиите в страната, че оценява вероятността от терористичен акт във Великобритания като много голяма. Той каза, че събраната оперативна информация позволява да се предположи, че престъпници подготвят голям терористичен акт по време на коледните празници. Министърът отказа да съобщи повече подробности, но призова жителите на страната да проявяват бдителност.

По данни на “Таймс” Джон Рийд е решил да предупреди населението за подготвяния голям терористичен акт въз основа на данните, събрани в хода на разследването на смъртта на бившия служител на руската Федерална служба за сигурност /ФСС/ Александър Литвиненко. Високопоставен служител на спецслужбите, пожелал да остане анонимен, е казал за вестника, че има подозрения, че терористичният акт ще бъде извършен с т.нар. мръсна бомба – взривно устройство, пълно с радиоактивни вещества. Източникът посочва, че при разследването на делото “Литвиненко” е установено, че във Великобритания можеш да се сдобиеш с радиоактивни материали.

Изданието посочва още, че другото неприятно откритие, направено от спецслужбите при това разследване, се състои в това, че полицията не може оперативно да изчисли зоната на радиоактивно замърсяване и няма необходимите навици за работа с обекти, заразени с радиация. Представителят на спецслужбите припомня още, че делото “Литвиненко” е показало, че в случай на използване на “мръсна бомба” ще бъде изключително трудно да се определи кръгът на пострадалите и да им бъде оказана необходимата медицинска помощ. Източникът на “Таймс” подчерта, че инцидентът с Литвиненко нагледно е показал уязвимостта на Великобритания в случай, че терористите използват “мръсна бомба”.