Очаква се да тръгне делото за потъването на Илинден
Очаква се да тръгне делото за потъването на Илинден / DarikNews.bg
Очаква се да тръгне делото за потъването на „Илинден"
37184
Очаква се да тръгне делото за потъването на „Илинден"
  • Очаква се да тръгне делото за потъването на „Илинден"

Съдът в Охрид днес за втори път ще се опита да даде ход на делото за потънали кораб Илинден. При нещастието във водите на езерото край македонския град на 5 септември 2009 г. се удавиха 15 наши сънародници.

Нито защитниците на подсъдимите, нито адвокатите на българите се ангажираха с точна прогноза дали процесът ще стартира. Ако на предишното заседание на 26 октомври единият подсъдим - представителят на застрахователната компания „Лойд" - Бранко Баич не се яви, защото беше нередовно призован, то сега тази пречка вече е отстранена. Хърватинът, който живее в Сърбия, е получил призовката си, но това не гарантира явяването му. За това и нито една от страните не дава сигурна прогноза за хода на процеса.

Дали съдът ще реши делото да тръгне още днес и да се води задочно срещу Баич, ще стане ясно до часове. Другият подсъдим по процеса е капитанът на кораба Сотир Филевски.

Ако процесът започне, се очаква да бъде прочетен целият обвинителен акт и да се реши каква част от оцелелите след инцидента българи да бъдат разпитани. Адвокатите им не са напълно доволни от експертизата, сочеща състоянието на кораба и причините за потъването му. Те искат тя да бъде разширена, като в нея се включат специалисти с морски познания. Въпросът с гражданските искове, които семействата на загиналите и оцелелите мислят да предявят, не е решен окончателно. Най-вероятно претенциите ще бъдат предявени в отделно гражданско дело, което се очаква да се води в Скопие.

Най-оптимистичните прогнози са делото на първа инстанция да приключи за месеци.

Корабът „Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009-а година. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. Корабът пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра.