Оценяват щетите след урагана Санди на 18 млрд. долара
Оценяват щетите след урагана Санди на 18 млрд. долара / снимки: Reuters, архив

Супербурята Санди ще струва на икономиката на американския щат Ню Йорк до 18 млрд. долара, предаде Ройтерс, като се позова на предварителни изчисления на властите. Очаква се обаче възстановителните работи да дадат импулс на икономиката на Ню Йорк, в резултат на предвижданото увеличаване на продажбата на материали и на наемането на работна ръка.

Супербурята, която връхлетя сушата в североизточната част на САЩ в съседния щат Ню Джърси в понеделник, причини смъртта на най-малко 102 души в страната и съседна Канада и на най-малко 69 в Карибския регион. Тя прекъсна електроснабдяването на милиони домакинства и парализира транспорта в източната част на Северна Америка.

Представител на властите в град Ню Йорк заяви в сряда, че Санди нанася ежедневно на „Голямата ябълка” трайни щети за 200 млн. долара, като се очаква общият размер на вредите да е от порядъка на 1 млрд. долара, посочва БТА.

460 000 абонати в Ню Йорк остават без ток днес, предаде АФП, като се позова на кмета Майкъл Блумбърг. Ситуацията с електроснабдяването в най-многолюдния американски град все пак се е подобрила леко.

Вчера е било възстановено електроподаването до около 70 000 абонати. Половината от домакинствата, които все още остават без ток, са в Манхатън. В североизточната част на САЩ се изпитва остър недостиг на гориво, който предизвика гнева на много хора.

Оценяват щетите след урагана Санди на 18 млрд долара
netinfo