Обвиняват съпругата на Младич за незаконно оръжие
Обвиняват съпругата на Младич за незаконно оръжие / БГНЕС

Срещу съпругата военния лидер на босненските сърби от времето на босненската война Радко Младич, който е издирван от Международния трибунал в Хага, са повдигнати обвинения за незаконно притежаване на оръжия, съобщи белградски съд, цитиран от АФП.

Босилька Младич е притежавала "автоматично оръжие и три или четири револвера", намерени при обиск на дома на семейство Младич в Белград през декември 2008 година, обяви адвокатът й Милош Салич. Той оспорва обвинението, но съдът го отхвърли и първото дело ще бъде следващите дни, уточни говорителката на съда Ивана Рамич, цитирана от агенция Бета.

В сряда друг белградски съд отхвърли иска на семейството на Младич той да бъде признат за мъртъв. Семейството твърди, че от 2003 г. няма никакви доказателства, че е жив. Според сръбския закон лице над 70 години, за което няма вест, може да бъде обявено за мъртво.

Младич е на 68 г., но според близките тежкото му здравословно състояние дава основание да се смята, че той не е сред живите. Той е издирван заради организирането на 44-месечната обсада на Сараево, довела до гибелта на 10 000, и клането на 8000 мюсюлмани в анклава Сребреница, припомня БГНЕС. Обвиненията срещу него са за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.