Обвиняват сръбското правителство, че не е защитило US-посолството
Обвиняват сръбското правителство, че не е защитило US-посолството / снимка: БГНЕС
Американският държавен секретар Кондълиза Райс обвини сръбското правителство, че не е защитило американското и други западни посолства от сръбските националисти, разгневени от подкрепата на тези страни за независимостта на Косово, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

„Те имаха задължение да пазят дипломатическите мисии и от това можем да кажем, че полицейското присъствие е било или неадекватно, или неотговорно”, отбеляза Райс на пресконференция във Вашингтон. Тя подчерта, че Съединените щати са дали на Сърбия ясно да разбере, че не очакват подобно нещо да се случи отново.

Държавният департамент нареди вчера на всички американски дипломати в Белград, с изключение на неколцина с най-ключови функции, да напуснат Сърбия след погрома в четвъртък. След атаката, в сградата на американското посолство бе открит овъглен труп, за който Съединените щати заявиха, че нямат основания да смятат, че е на служител на дипломатическото представителство или на член на обслужващия персонал.

Държавният департамент освен това предупреди американските граждани да обмислят сериозно рисковете от едно пътуване или оставане в Сърбия.