Обвиниха  Качински, че е съсипал доверието към Полша в Европа
Обвиниха Качински, че е съсипал доверието към Полша в Европа / Снимка: БГНЕС

Полският премиер Качински беше обвинен вчера в телевизионен дебат, че е съсипал доверието към страната в Европа, предаде Франс прес. Той се защити, като изтъкна, че Полша е "уважавана и с нея трябва да се съобразяват".

Противникът на Качински в телевизионния дебат, бившият президент Александър Квашневски, каза, че в рамките на ЕС Полша е претърпяла "най-голямата дипломатическа катастрофа, която човек може да си представи."

"Вие сте в състояние да унищожите всичко, което остава да се унищожи в света," каза още Квашневски, обръщайки се към премиера. Квашневски, лидер на коалицията Левица и демократи, говори също за репутацията, който Полша си е създала в ЕС като страна, ръководена от силно политизирани лидери, водещи политика на противопоставяне без отстъпки.

Водачът на партията Право и справедливост Ярослав Качински се защити, като каза, че "Полша се превърна в страна, която е уважавана и с която трябва да се съобразяват" в ЕС. Той каза, че е дошъл краят на метода на безусловното съгласие, използван според него от предходните правителства по отношение на Брюксел.

След вчерашния дебат Квашневски е получил 53 процента одобрение, а Качински 47 процента, сочи социологическо проучване, направено от GgK Полша за ежедневника "Жечпосполита", уточни ДПА.

Дебатът между Квашневски и Качински, първият от предизборната кампания, беше на практика насочен срещу най-голямата опозиционна партия Гражданска платформа, тъй като и Кшавневски, и Качитнски искаха да се обърнат към електората на либералите.

Само три партии със сигурност ще влязат в парламента според социологическите проучвания. Три седмици преди изборите Гражданска платформа и Право и справедливост имат между 29 и 34 процента одобрение, а Левица и демократи - между 14 и 18 процента, припомня Франс прес.