Обвиниха Иран, че иска да превърне жените в машини за раждане на деца
Обвиниха Иран, че иска да превърне жените в машини за раждане на деца / снимка: Guliver/Getty Images

Международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл” разкритикува два ирански проектозакона, които според нея целят да превърнат жените в машини за раждане на деца, предаде АФП.

Първият текст, който предстои да бъде разгледан от иранския парламент, ще направи по-трудно наемането на работа за жените, които не могат или не искат да имат деца. Законът ще задължи иранските компании да наемат с предимство за някои длъжности мъже - глави на семейства, после женени мъже без деца и накрая майки глави на семейства.

Мярката усложнява и процедурите за развод и ограничава действията на полицията и на съдебните власти в случай на семейни конфликти. Според „Амнести интернешънъл” този закон ще увеличи случаите на домашно насилие.

Другият проектозакон, критикуван от правозащитната организация, цели да спре намаляването на населението и ще забрани стерилизацията. Той ще блокира и достъпа до информации, свързани с противозачатъчните средства. В Иран абортите са забранени, освен в изключителни случаи.

Вторият закон беше одобрен на първо четене от депутатите още през юни 2014 г., но сега предстои те да го гласуват с предложените към него изменения.

Върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей призова властите да вземат мерки, за да увеличат раждаемостта и да може населението да се удвои от настоящите 77 милиона на 150 милиона за 50 години.

Източник: БТА