Обвиниха четирима души в план за вкарване на Саади Кадафи в Мексико
Обвиниха четирима души в план за вкарване на Саади Кадафи в Мексико / снимка: БГНЕС, архив

Четирима души бяха обвинени в операция за незаконно вкарване в Мексико на Саади Кадафи, син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, съобщи мексиканското министерство на правосъдието, цитирано от Франс прес.

На 28 януари бе издадена официална заповед за арест на канадката Синтия Ваниър, организатор на плана, и трима нейни съучастници - датчанин, мексиканец и мексиканка, отбеляза на пресконференция заместник-прокурорът Хосе Салинас. Те са обвинени в опит за трафик на хора без документи, организирана престъпност и фалшифициране на официални документи.

След повдигането на обвинение, Ваниър и мексиканката Габриела Давила били преместени в затвор в Четумал, близо до границата с Белиз, а датчанинът Кристиян Фленбург и мексиканецът Хосе Луис Кенеди Прието изпратени в център за задържане във Веракрус, допълни Салинас. Ваниър, която е поддържала пряка връзка със Саади, е подала жалба за лошо отношение при задържането й, заяви Салинас.

Обвинения бяха повдигнати и срещу пети човек, замесен в заговора, който все още се издирва, посочва БТА. Разследването доказва, че престъпната група е била създадена с цел Саади Кадафи и семейството му да влязат в Мексико според план, изготвен през юли, уточнява Салинас. Според правосъдното министерство планът се провалил, защото наетите за целта пилоти отказали да кацнат тайно в Либия и да изведат Саади Кадафи и близките му.

Преди да бъдат арестувани на 10 и 11 ноември, членовете на групировката фалшифицирали документи за самоличност и купили къща близо до Баия де Бандерас, където щяло да живее семейство Кадафи.