Андрей Киска
Андрей Киска / Gulliver/Getty Images
Словашката полиция обвини бившия президент Андрей Киска в данъчни измами, разпалвайки брожения на политическата сцена преди изборите, които трябва да се проведат през февруари.

Полицията подозира Киска, който в момента е лидер на опозицията, в нарушения при финансирането на кампании преди да стане президент през 2014 г. Той може да се изправи пред присъда до 12 години затвор, ако бъде признат за виновен, съобщава Евронюз.

Зузана Чапутова става първата жена президент на Словакия (СНИМКИ)

„Измамата е свързана с откриване на данъчни постъпления за предизборната президентска кампания в документите на компания на Киска, въпреки че тези дейности не са част от дейността на компанията“, заяви полицията. Киска обаче отрича да е нарушавал закона.

Той плати за президентската кампания чрез фирмата си KTAG. Фирмата е декларирала данъци на стойност 146 000 евро (165 588 долара), които не бяха одобрени от данъчния орган, който впоследствие наложи десетки хиляди евро допълнителни данъци и санкции върху компанията.

Убиецът на словашкия журналист Ян Куциак е бивш военен


Полицията разгледа данъчните записи на компанията два пъти през последните години и не повдигна обвинения. Трето разследване беше открито отново тази година.

Обвинението беше отправено ден след като Роберт Фицо, лидерът на най-голямата управляваща партия Смер и бивш дългогодишен премиер, беше обвинен в разпространение на расова омраза.

Киска, съперник на Фицо, когото той победи на президентските избори, отдавна заяви, че очаква обвинения като част от политическата борба срещу него от Фицо.

„Фицо продължава с отмъщението си. Не се страхувам от него, бил съм го веднъж, отново ще го бия“, каза Киска на пресконференция.

Сега Киска управлява нова политическа партия За Люди (За хората), която е втората или третата според проучвания на общественото мнение преди изборите на 29 февруари.

Година след убийството на Куциак: Хиляди срещу липсата на напредък в разследването

Подкрепата за Фицо намаля, но все още остава най-популярната партия с подкрепа от около 20%. Не е ясно обаче дали той или по-скоро група от опозиционни партии ще могат да формират мнозинство в парламента.

Словакия бе разтърсена от убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му през 2018 г., за което прокурорите смятат, че е поръчано от бизнесмена Мариан Кочнер, който има силни връзки с висши държавни служители. Той и неговите предполагаеми сътрудници ще бъдат изправени пред съдебен процес на 19 декември.
БГНЕС