Обсъждат обявеното изселване на жителите на Сребреница
Обсъждат обявеното изселване на жителите на Сребреница / БГНЕС

Политически лидери от Федерация Босна и Херцеговина ще разговарят в Сребреница за заявените намерения на жителите на града колективно да се изселят поради недоволството си от властите.

Главна тема на срещата ще бъде искането за отделяне на Сребреница от Република Сръбска, а причината е, че властите не решават проблемите на хората в града.

“След присъдата на Международния съд всички страни трябва да бъдат подкрепени в решаването на този въпрос, да приемат компромис Сребреница да има специален статут”, заяви кметът на община Сребреница Абдурахман Малкич.

Властите в Баня Лука осъдиха срещата и съобщиха, че ще бъдат предприети мерки срещу онези, които се опитват да застрашат конституционно-правното устройство. Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиян Шварц Шилинг заяви, че присъдата на Международния съд трябва да бъде изцяло приета и всеки, който отхвърля факта, че в Сребреница е бил извършен геноцид, се поставя извън цивилизационните норми.

Почти всички бошняшки политически лидери са потвърдили участието си в срещата, ще присъстват и членовете на колективното босненско Председателство Желко Комшич и Харис Силайджич.

Макар че призоваха хората от Сребреница да не се изселват, политическите лидери от Федерация Босна и Херцеговина дадоха пълна подкрепа на исканията на жителите на Сребреница.