Обсъждането на климата – водеща тема в италианската преса
Обсъждането на климата – водеща тема в италианската преса / netinfo
Водеща тема за италианската преса е започващата днес в Брюксел среща на Междуправителствения съвет за измененията в климата (МСИК). Вестниците "Кориере дела сера" и "Спампа" припомнят, че в петък МСИК ще представи в Брюксел доклада си за климатичните изменения. Той беше публикуван още в началото на февруари, но сега ще бъде представена негова обновена версия, която е актуализирана с най-новите данни по темата за климатичните промени.

Докладът е изготвен на базата на изследване, извършено от 2500 учени от 130 държави в продължение на 6 години. С изводите, представени в доклада, ще бъдат запознати и лидерите на държавите от групата Г-8 по време на срещата им на върха това лято.

Данните в доклада потвърждават, че ако не се предприемат сериозни мерки във връзка с парниковите газове, то в идните 100 години температурата в света ще се повиши с 6 градуса по Целзий. Това ще доведе до увеличаването на природните феномени с катастрофални резултати, най-вече в страните от Третия свят, които ще станат жертва на циклони, наводнения, суша, ерозия на крайбрежните зони. Това от своя страна ще повиши рисковете от тропически заболявания и недостиг на вода и храна.

Италианските вестници припомнят, че експертите от МСИК са предупредили, че най-застрашени в идните 20 години са държавите от Африка и Латинска Америка. През 2050 г. ще дойде и ред на Азия да изпита на гърба си ефекта от глобалното затопляне, след като хималайските ледници започнат да се топят още през 2040 г.

Експертите предупреждават, че ако не бъдат взети мерки, които да доведат до обрат в тази тенденция, на риск от изчезване ще бъдат изложени и 20-30 процента от животинските и растителните видове на нашата планета.