Обстановката в Тибет  се нормализира след протестите
Обстановката в Тибет се нормализира след протестите / снимка: БГНЕС

Китайският премиер Вън Цзябао заяви, че обстановката в тибетската столица Лхаса се е нормализирала след антиправителствените протести, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция след сесията на парламента Вън заяви още, че Китай няма да засилва мерките срещу дисидентите в Пекин преди Олимпиадата. Подобни обвинения са фалшиви, заяви той попитан очаква ли нова вълна от репресии.

От Лхаса очевидци и протибетски групи съобщават за "напрегнато спокойствие", посочва Франс прес. Китайското правителство даде ултиматум на участниците в протестите да се предадат преди полунощ (16 ч по Гринуич), който изтече.

По улиците на града е засилено военното присъствие, магазините са затворени. Според някои сведения властите са започнали масови арести на участници в протестите. Финансираното от САЩ радио "Свободна Азия" съобщи за стотици задържани. Чуждестранни журналисти не се допускат в Тибет, поради което информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

На пресконференцията премиерът Вън Цзябао обеща, че на чуждестранните журналисти може да бъде позволено да заминат за Тибет, за да се запознаят на място с обстановката, но не уточни кога, отбелязва АФП.