Обстановката в Еквадор се нормализира след бунта на полицаите
Обстановката в Еквадор се нормализира след бунта на полицаите / снимки: Reuters

Обстановката в Еквадор до известна степен започва  да се нормализира след бунта на полицаите, определен от президента Рафаел Кореа като „опит за държавен преврат" и приключил с осем жертви при сблъсъка между полицаи и военни, предаде АФП. Кореа, който се върна към обичайната си работа още вчера в 9.00 ч. местно време (14.00 ч. по Гринуич), увери в телевизионно интервю, че демокрацията в Еквадор е „укрепнала" след изпитанието.

Преди това той прие 11 южноамерикански министри на външните работи, членове на Съюза на южноамериканските държави (УНАСУР), пристигнали същия ден в Кито, за да изразят подкрепата си - което бе изтълкувано от Рафаел Кореа като знак за засилваща се регионална интеграция на континента.

Президентът изрази увереност, че полицаите открито са се опитали да го убият, след като не са успели да спечелят подкрепата на армията в опита им за държавен преврат. Той изтъкна, че върху бронирана кола, с която  пътувал след извеждането му от болницата, имало пет следи от куршуми. Според Кореа смъртта му после трябвало да бъде представена като инцидент при размяна на огън.

Обстановката в Еквадор се нормализира след бунта на полицаите
netinfo

Правителството на Еквадор реши изцяло да замени ръководния състав на полицията в страната, предаде ИТАР-ТАСС.  Държавният глава посочи, че виновните за метежа няма да останат ненаказани, съобщава БТА.

 Веднага след като въоръжените сили освободиха в четвъртък вечерта президента Рафаел Кореа от обсадата на болницата, където той се беше укрил, за да лекува получената рана на крака си от хвърлена граната, началникът на еквадорската полиция генерал Фреди Мартинес подаде оставка. На негово място ще бъде назначен Патрисио Франко. Правителството съобщи също така, че в оставка излизат шестима генерали, бивши приближени на Мартинес.