"Още три държави членки се обявиха срещу спорните текстове в пакета "Мобилност" I. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешните му срещи в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, европейския комисар по транспорта Адина Валеан и министрите от групата на единомислещите страни.

Борисов: ЕК може да предложи нови правила по пакета „Мобилност“

„Към групата от шест единомислещи държави (България, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния) се присъединиха Кипър, Малта и Естония. Днес, девет министри показахме ясно и категорично, че не приемаме това, което се случва в момента, най-вече по отношение на непропорционалните и дискриминационни правила, които ще бъдат наложени с връщането на превозното средство на 8 седмици, връщането на водача на 4 седмици и други“, изтъкна Росен Желязков. По думите му първоначално заложената цел на ЕК за подобряване на социално-икономическите условия за бизнеса и за работещите в тази индустрия няма как да бъде изпълнена с подобни правила. Те са в пълно противоречие с широко прокламираната Европейска зелена сделка и заявените политиките за намаляване на карбоновите емисии.

ВМРО: Компромис в борбата срещу несправедливия пакет „Мобилност“ няма


С въвеждането им ще се наруши правилното функциониране на Единния европейски пазар, допълни още министърът.

„По време на разговорите с двамата комисари получихме уверението, че ЕК ще възложи, чрез обществена поръчка, оценка на въздействието на законодателните предложения по пакета "Мобилност". Нашето настояване е това да стане най-късно до влизането в сила на разпоредбите, за което не получихме потвърждение. От момента на обнародването в Официалния вестник, което се очаква да стане през месец юли и след второто четене в ЕП, ще започне да тече 18-месечен преходен период, в който разпоредбите няма да се прилагат“, посочи министър Росен Желязков. Той отново потвърди, че след обнародването на тези разпоредби българската страна има готовност да депозира искова молба в Съда на ЕС в Люксембург, срещу приетите промени, за което има подкрепата и на други страни, от групата на единомислещите. „Имаме готовност и ще се възползваме от всички институционални възможности, за да защитим правата си“, категоричен бе Росен Желязков.
БГНЕС