Обявиха Саакашвили за национално издирване
Обявиха Саакашвили за национално издирване / снимка: БГНЕС, архив

Главна прокуратура на Грузия обяви бившия президент на страната Михаил Саакашвили за национално издирване, съобщиха тази вечер грузински медии, позовавайки се на източници от прокуратурата.

Решението за задържането на Саакашвили е предадено на вътрешното министерство. Той ще бъде арестуван, ако реши да напусне страната.

Саакашвили може да получи 11-годишна присъда заради разхищение на над 8,8 млн. лари (около 5 млн. долара) от държавния бюджет. Това съобщи агенция „Новости-Грузия”, която се позовава на главната прокуратура.

Обвинението засяга засекретена част от разходите на специалната служба за охрана за периода 2009-2012 г. То бе огласено вчера и се базира на клауза от Наказателния кодекс, засягаща разхищение на държави средства в особено големи размери, отбелязва БГНЕС.

Обвинението подробно описва разходите на Михаил Саакашвили, включително за масаж и други козметични процедури, за наема на колите „Порше”, „Мерцедес” и „Ауди” в Австрия, хеликоптер в Перу и яхта в Пиза, покупката на 10 ръчни часовника в Грузия и Англия, а също картини на художничката Мередин Остром, която рисува с гърдите си. Съответните чекове са включени в документа.

Както посочва прокуратурата, Михаил Саакашвили е решил през април 2009 г. да засекрети разходите за лични цели. Дотогава разходите на президента са били обществено достояние и са се финансирали от бюджета на президентството и от агенцията за държавно обезпечаване.

Обвинението е предявено задочно, тъй като Саакашвили напусна страната веднага след сдавено на поста. Срещу Саакашвили вече са предявени две обвинения - за разгонване на протестна акция на 7 ноември 2007 г. и за побой над бившия депутат Валерий Гелашвили.