Обявиха Обама за Новия Тутанкамон на света
Обявиха Обама за Новия Тутанкамон на света / снимка: БГНЕС /

Популярността на американския президент Барак Обама в арабския свят отбелязва стабилен растеж, предаде ИТАР-ТАСС. Социологическите проучвания в голяма част арабските страни показват, че новата американска администрация се ползва с одобрението на една четвърт от населението в региона. За сравнение бившият американски президент Джордж Буш се радваше на подкрепата на едва 6% от арабите.
    
Популярността на Обама, на когото в региона се възлагат много надежди, намери отражение дори в образците на египетското народно творчество. В навечерието на визитата на американския президент в Египет, на известния каирски пазар "Хан ел Халил" се появи нова стока - картуш в древноегипетски стил с големина половин метър, на който пише "Обама - новият Тутанкамон на света". Под надписа на древноегипетски е изписано и името на американския президент. Новият сувенир се радва на огромен интерес, твърдят търговците на пазара.

Всъщност Тутанкамон, последният фараон от 18-та династия управлявал 10 години, е известен единствено с това, че отменил преобразуванията наложени от предшественика му Ехнатон, привърженик на монотеизма, и така възстановил върховенството на традиционния египетски пантеон. Името на младия Тутанкамон може би щеше да остане неизвестно за историята, ако през 1922 г. не беше открита златната му гробница в Луксор.
  
Независимо от популярността на Обама, арабският свят очаква от него реални действия. Въпреки "затоплянето в отношенията" мнозинството араби продължава да гледа с недоверие към САЩ. Според последното проучване на американската изследователска организация World Public Opinion по-голямата част от египтяните не вярват в добрите намерения на американската политика в Близкия изток.

67% от египтяните заявяват, че САЩ играят негативна роля в света. Над три четвърти от населението на страната смята, че Вашингтон се стреми да отслаби мюсюлманите и да посее раздор между тях. 80% са уверени, че целта на САЩ е да установят контрол върху арабския нефт и да наложат американската култура на ислямския свят. 60% от египтяните са убедени, че създаването на независима палестинска държава не е сред политическите цели на администрацията на Обама.

"Египтяните сякаш казват на Обама: покажи ни, че ти наистина си различен", смята директорът на World Public Opinion Стивън Кал.