В Гърция обсъждат въвеждането на бърз тест за неваксинирани лица при влизане в супермаркетите, съобщават гръцките медии. По думите на министъра на развитието Андонис Георгиадис мярката се обсъжда, но има трудности при прилагането й, съобщава електронното издание на гръцкия в."Прото тема".

Ситуацията с COVID-19 на Балканите: Зелени сертификати и солени глоби

Пред телевизия Алфа говорителят на правителството Янис Иконому е заявил, че в понеделник ще бъде издадена заповед за мобилизация на частните лекари, ако през почивните дни те не заявят готовност да помогнат в болниците, които заради разрастването на пандемията са изключително натоварени. Вече в почти всички 124 болнични заведения в страната има COVID отделения, като се очаква натискът над здравната система да се запази през следващите две - три седмици.
 


Според информация на телевизия Стар ще бъдат обсъдени нови ограничителни мерки, сред които въвеждане на ограничение ресторантите и заведенията в цяла Гърция да работят до 1 ч. през нощта и ограничаване на броя хора, които се допускат на базата на и.квадратурата в кафенета, ресторанти, заведение, супермаркети и магазини. За да не се обявява локдаун и да не се ограничават движението на ваксинирани лица, се обмисля забрана за влизане на неваксинирани в ресторанти и заведения при положение, че продължава ръстът на случаите.

Актуалните мерки за влизане в Гърция удължени с две седмици

През последните 24 часа в Гърция са регистрирани 6801 новозаразени, а починалите са 67, съобщава Нюз ин.

Данните показват, че през последната седмица смъртните случаи са нараснали с 13 на сто, а при новите случаи на заразени с КОВИД-19 ръстът е 50 на сто.
 
БТА