Облекчен визов режим за инвеститори от Китай
Облекчен визов режим за инвеститори от Китай / netinfo

България е заявила готовност за издаване на визи по облекчен режим на стратегически инвеститори от Китай, като спазва стриктно европейските визови изисквания. Това каза пред журналисти премиерът Сергей Станишев в края на първия ден от официалната си визита в Китайската народна република.

Българското правителство ще подкрепя разширяването на високотехнологичните инвестиции на Китай у нас, каза Сергей Станишев. Според министър-председателя трябва да се търсят новите форми на сътрудничество чрез инвестиции и създаване на съвместни предприятия, защото по думите му не е естествено огромна икономика като Китай да има толкова малко инвестици в България.

Въпреки че страната е парнтньор номер едно за България в Азия, и че се очаква стокообменът тази година да надхвърли 1 млрд. долара, китайските инвестиции у нас са малко над 10 млн. долара. Тъкмо предстоящото ни европейско членство правело страната ни атрактивна като път към европейските пазари.

Запитан дали българските власти очакват наплив на работна ръка от Китай след 1 януари 2007 година, Сергей Станишев припомни, че има визов режим между двете страни и страната ни ще спазва стриктно ангажиментите си като член на Евросъюза.

От наша страна е била заявена готовност, ако Китай предоставя списъци със стратегически инвеститори, те да получават визи по много опростен режим. Наред с това обаче трябва да защитаваме нашия и европейския работен пазар, подчерта премиерът.

Сергей Станишев, който разговаря с китайския си колега Вън Дзябао, коментира, че няма нищо екзотично в развитието на отношенията с Китай и региона. Светът стана толкова малък, взаимнозависим и конкуриращ се, че този, който не води активна политика спрямо райони, които на пръв поглед са географски отдалечени, се оказва в губеща позиция, каза българският премиер.

Представители на над 30 български компании и над 200 китайски фирми взеха участие в съвместен бизнес-форум в Пекин. Китай е вратата ни към Азия – ние като граница между Изтока и Запада можем да бъдем платформата към Европа и нейните пазари, заяви министърът на икономиката и енергетика Румен Овчаров. И даде за пример ниската ставка на данък-печалба в България като едно от добрите условия за чуждите инвеститори.

Важното е да имаш какво да изнасяш, въпреки че конкуренцията е жестока, каза премиерът Станишев, според когото България има шанс да увеличи износа си за Китай, но е нужно добре да се познава спецификата на този пазар.