Обискираха централата на движението на Гари Каспаров
Обискираха централата на движението на Гари Каспаров / снимка: БГНЕС
Руската милиция е обискирала снощи централата на движението "Другата Русия" на бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров. Това съобщи говорителката на опозиционната организация Людмила Мамина, като подчерта, че това е свързано с предстоящото днес шествие.

Мамина определи акцията на милицията като опит за сплашване на организаторите на проявата. Според Мамина милиционерите не са имали заповед за обиск. Те казали накрая, че не са открили нищо незаконно. Тя припомни, че милицията е обискирала централата на "Другата Русия" и преди една година.

Движението на Гари Каспаров организира днес (седмица преди парламентарните избори) шествие под лозунга "Русия без Путин". Според Франс прес е възможно проявата да бъде разпръсната със сила от милицията, ако демонстрантите се опитат да преминат през забранени места, така както стана през април тази година.

Младежки движения, които подкрепят Путин, на свой ред са предвидили за днес контрапрояви. Също днес, Касационна колегия на Върховния съд ще разгледа законността на отказа да бъде изваден президента Владимир Путин от листата за парламентарните избори на прокремълската партия "Единна Русия". Жалбата е подадена от опозиционната либерална партия Съюз на десните сили.